Make your own free website on Tripod.com
  Deze site is ontworpen met Xara Webstyle 2. in Celtic Style. Op deze site is bijna alles te vinden om te beginnen in de"Pastel-Art" kunst.

Webstyle produced NavBar  

De site opbouw

Ik zal zo duidelijk mogelijk proberen een aantal dingen en begrippen duidelijk te maken wat het begrip "pastel-kunst" betekent en wat de mogelijkheden zijn om Pasteltekeningen te kunnen maken.

Achtergrond

Deze site is bedoelt voor diegene die graag Pastel tekeningen willen maken. Hiervoor is zeker wat uitleg nodig. Deze site zal voor u ook een hulpmiddel zijn om te leren werken met de diverse softpastel soorten.

 

 

 

 

 

e materialen die ik gebruik:

Om een pasteltekening te kunnen maken heb je niet alleen het papier en de pastelkrijtjes nodig! Om een leuk effect en een vloeiend geheel in je tekening te krijgen heb je spullen nodig zoals Tissues, doezelaars en een doek of een platte kwast (fijn model). Dit zal voor iedereen die deze kunst van pasteltekenen uitoefent verschillend zijn! dus je ziet maar wat het betere werk oplevert. De vingers en de handen zijn meestal het beste materiaal maar moeten zeker niet vet en vuil zijn!

Het kneedgum is onmisbaar en kan je helpen het teveel aan opgebrachte pastel te verwijderen of soms vlakken weg te vegen waar op dat moment geen pastel hoort. Wat de naam ook verklaard is dat je het gum regelmatig moet kneden omdat hier pastelresten in achterblijven. Er zijn ook pasteltekenaars die de voorkeur geven aan vers witbrood maar hier heb ik geen ervaring mee.

 

De schildersezel en het werkblad zijn ook onmisbaar. De schilderezel van mij is een metalen veldmodel omdat ik geen plaats heb voor een houten ezel. Dit exemplaar is makkelijk in het vervoer en makkelijk op te bergen . De triplex plaat heb ik behandeld met een parket vernislaag omdat ik naderhand makkelijk het plakband kan verwijderen waarmee mijn pastelpapier is vastgezet. Ik gebruik ook wel eens een whiteboard (metalen schrijfbord of aantekeningen bord) deze zijn ook in klein formaat te koop 60 x 40 cm. zie foto:

 

Hier zie je mijn verzameling "Rembrand" pastelkrijten vanaf links de Fixatief om ervoor te zorgen dat het poeder niet van het papier komt na afloop van de gemaakte tekening, naast het pastel tekenblok de 3 verschillende diktes doezelaars met ernaast het kneedgum en daarnaast de Conté Pastelpotloden die je kan scherpen met een scherp mesje of een schuurblokje, met een niet te grof schuurlinnen.

 

Om in de avond nog voldoende te kunnen tekenen  heb ik een  lamp gekocht met een zwenkarm van het merk Massive met een PL G23 lampje van 11 W wat als kleur  daglicht uitstraalt type 12933/21/30. Tekenen overdag met voldoende licht is natuurlijk altijd beter maar ik ben wel te spreken over dit lampje omdat het bijna geen verschil maakt op de kleuren.

Om je tekening na afloop te fixeren (zorgen dat de poederdeeltjes niet van het papier afgaan) gebruik ik  een Artists' soft fixative. De bus op kamertemperatuur brengen en goed schudden voor gebruik. Vanaf ongeveer 30cm afstand de tekening bespuiten met een dunne laag fixative totdat de tekening niet meer afgeeft, je kan meerdere dunne lagen opbrengen, maar je kleuren worden wel dof!

Om je tekening in te lijsten heb je passepartout karton, een stalen snijliniaal, afplakband en een stanleymes nodig. Je koop een lijst naar keuze en snij de passepartout opening. Je kan dit ook laten doen onder een hoek van 45 graden.    

 

e winkel waar ik mijn materialen haal:

 

Mijn materialen koop ik bij "Artists Materials" bij Frank en Marlies van Damme  Oude kerkstraat 23 in Sluis. In Brugge  Cordouaniersstraat 4. Er is hier een ruime hoeveelheid materiaal te koop wat zowel geschikt is voor de hobby (schilder/ tekenaar)  als voor het professionele werk.