Make your own free website on Tripod.com
  Deze site is ontworpen met Xara Webstyle 2. in Celtic Style. Op deze site is bijna alles te vinden om te beginnen in de"Pastel-Art" kunst.

Webstyle produced NavBar  

De site opbouw

Ik zal zo duidelijk mogelijk proberen een aantal dingen en begrippen duidelijk te maken wat het begrip "pastel-kunst" betekent en wat de mogelijkheden zijn om Pasteltekeningen te kunnen maken.

Achtergrond

Deze site is bedoelt voor diegene die graag Pastel tekeningen willen maken. Hiervoor is zeker wat uitleg nodig. Deze site zal voor u ook een hulpmiddel zijn om te leren werken met de diverse softpastel soorten.

 

 

 

 

 

e pastelsoorten die ik gebruik:

Een pastel wordt gemaakt van pigment,een bindmiddel en toegevoegd wit. Het wit kan witkrijt zijn (natuurlijke witkalk), krijtbezinksel of wit pigment zoals zinkwit. U maakt uw eigen pastels door pigment en wit te mengen tot de gewenste tint en dan wat in water opgeloste dragantgom toe te voegen. Van twee dessertlepels pigment maakt u één grote of twee kleine pastels. Voeg een theelepel verpulverde dragantgom aan 225 ml water toe en laat het één tot twee dagen staan zodat het geheel oplost; schud het af en toe om. Voeg het gomwater met kleine beetjes tegelijk aan het pigment toe, terwijl u het met een paletmes vermengt   tot het de consistentie van tandpasta heeft. Laat het een halfuur staan, leg het op vloeipapier en kneed het tot een staafje. Rol het na twintig minuten in vloeipapier in de vorm van een krijtje en laat het twee dagen liggen totdat het pastel droog is. (Je kunt ze ook kant en klaar kopen)!

 

e zachte pastels:

Zijn droge krijtjes, gemaakt van ook weer pigmentpoeder dat zwak is gebonden met een oplossing van dragantgom of methylcellulose. Ze bevatten meestal een conserveermiddel en soms een schimmelwerend middel. Het assortiment is groot en omvat verschillende gradaties  –hard, middel, of zacht (het meest traditionele) en de verschillende vormen (dun of dik, vierkant of rond). Pastels zijn afzonderlijk te koop of in dozen met een op elkaar afgestemde selectie. De in hout gevatte pastelpotloden zijn iets harder dan de conventionele staafjes.Ikzelf gebruik “Rembrand softpastels” deze zijn de helft goedkoper dan de “ Winsor & Newton” Pastels en ook los verkrijgbaar. De Winsor & Newton pastels zijn iets zachter dus ook makkelijker te breken! maar ook dus weer makkelijker te doezelen! Het is dus waar je de voorkeur aan geeft. Met de “ Conté” pastelpotloden werk ik meestal de fijne details af zoals; ogen, oren, haar e.d. Deze zijn ook los te koop ik heb hiervan alleen wat basiskleuren. De belangrijkste hiervan is de kleur wit deze gebruik je om een pasteltekening op te zetten omdat het een neutrale kleur is. Anderen gebruiken weer houtskool, het is maar wat u het beste vind!. Mijn softpastels "Rembrand" bestaan uit een serie van de "Portret" reeks en de" Landscape" reeks ik heb ze niet allemaal gekocht want dan heb je er een aantal dubbel ! Ik bezit er op dit moment een kleine honderd. Meestal voordat je begint, stel je een palet samen met de kleuren die je zal gebruiken in je tekening.

 

e pastelsoorten die in de handel verkrijgbaar zijn:

Rembrand, Winsor & Newton, Van Gogh, Cretacolor, Nupastels, Unisons, Rowneys, Grumbachers en de nog zachtere Schminckes en Senneliers en de bekende Great American Art Works-pastels en de Diane Townsends selectie in de vorm van poederpastels in halve en hele vorm, maar begin met een basisset van 10 stuks om te proberen. De hardheid is afhankelijk welke hoeveelheid bindmiddel er is gebruikt.Waar je op moet letten is de lichtechtheid dit word aangegeven met  + / ++ / +++ dit zie je meestal op de kleurenassortiment folder staan. De Carré pastels zijn meestal harder omdat ze gemaakt zijn van krijt, porseleinaarde en gekleurde aarde en zijn geschikt voor schets en tekening. Ze zijn verkrijgbaar in een traditioneel assortiment aardkleuren, grijzen, wit en zwart. De grondstoffen zijn dezelfde als van de softpastels alleen steviger en geschikt voor snel en expressief schetsen.