Make your own free website on Tripod.com
  Deze site is ontworpen met Xara Webstyle 2. in Celtic Style. Op deze site is bijna alles te vinden om te beginnen in de"Pastel-Art" kunst.

Webstyle produced NavBar  

De site opbouw

Ik zal zo duidelijk mogelijk proberen een aantal dingen en begrippen duidelijk te maken wat het begrip "pastel-kunst" betekent en wat de mogelijkheden zijn om Pasteltekeningen te kunnen maken.

Achtergrond

Deze site is bedoelt voor diegene die graag Pastel tekeningen willen maken. Hiervoor is zeker wat uitleg nodig. Deze site zal voor u ook een hulpmiddel zijn om te leren werken met de diverse softpastel soorten.

 

 

 

 

 

nformatie pasteltekenen:

Nu enkele voorbeelden en tips om met pastel te leren werken:

De creatieviteit moet altijd nog van jezelf komen! en door veel  te proberen kom je ook al een heel eind! alleen met deze opstap  hoop ik dat het voor jou een goed begin is!
 
echniek doezelen:  
 
(transparante laag met tissue) dit kan ook met een papieren doezelaar.
 

 
Zet een vlak wit op met de zijkant van je pastel; zo vermijd je harde tekenlijnen die moeilijk weg te doezelen zijn. Breng niet meteen te veel pastel op. Het is beter verschillende dunne lagen dan één te dikke laag. Vervolgens breng je naast het wit een geel, oranje, rood, paars en blauw vlak aan. Laat een beetje ruimte tussen de verschillende kleuren.
 
Neem een stuk keukenpapier of een tissue  en maak er een mooie prop van niet de groot! Of gebruik een doezelaar bij het doezelen kun je het beste vanuit de lichtste kleur(wit) werken naar het donker toe, zo houd je de kleuren helder. Je legt de prop (tissue) op het witte vlak en zonder al teveel druk uit te oefenen maak je een draaiende beweging. Probeer het gele vlak nog niet te raken, maar doezel eerst het hele witte vlak voordat je naar geel overgaat. Doe dan precies het zelfde met het gele vlak. Als je met geel klaar bent, doe je weer hetzelfde met oranje, enzovoort. Totdat je ongeveer hetzelfde  resultaat ziet als op foto ernaast er moet een vloeiend geheel ontstaan.Vind je de kleuren te zwak, breng dan opnieuw wat pastel op. Vind je de kleuren te sterk, doezel dan nog eens met een schoon gedeelte van de tissue.
 
echniek poetsen (dekkende laag):  

Zet een laag donkerbruin en donkerblauw op en laat de lagen elkaar in het midden overlappen. Aan de kant van het van het blauw laten we deze kleur domineren en aan de bruine kant laten we bruin domineren, zodat we straks in het midden een vlak krijgen met twee verschillende grijstinten. 

Allereerst poets je het middenvlak aan de bruine kant in, zodat je een donkere grijsbruine tint krijgt.(in plaats van een tissue gebruik je nu je vingers en  veegt het pastel in draaiende bewegingen zodat je het papier niet meer door het pastel ziet) Vervolgens doe je hetzelfde met het vlak aan de blauwe kant; nu krijg je een donkergrijze tint.

Nu brengen we een licht laagje wit pastel over beide vlakken aan.(Eerst poets je in de bruingrijze laag en daarna het blauwgrijze vlak). Aan de bruine kant krijgen we nu een warmgrijs en aan de blauwe kant een koud grijs. Zie je dat je in beide vlakken dezelfde kleuren gebruikt hebt? Door iets meer van één kleur te gebruiken, krijg je verschillende resultaten. Dit kun je met alle kleuren proberen.

echniek vegen:  

Weerspiegeling in het water:   

Zet met een heel donkere kleur een onregelmatige lijn van flinke stippen en/of vlekken neer. Leg vervolgens je pink bijna plat op de stippen, zodat alleen de top van je pink het papier aanraakt. Dit kan ook met een papieren doezelaar maar dan wel het fijnste model! Veeg nu met korte rechte neergaande bewegingen het pastel uit tot onregelmatige veegjes. Wanneer je de hele lijn hebt gehad, doe je hetzelfde nog eens maar nu in een opgaande beweging. Zo maak  je heel snel een strook riet met de weerspiegeling ervan in het water. 

Bloemen of stekelig haar 

Ook deze techniek  is te gebruiken voor bloemen en stekelig haar

 

 

Egel: 

Voor de egel ga je hetzelfde te werk als bij het riet. Zet veel stippen neer; voor de rug nemen we een lichtere kleur dan voor de buik. Doe nu hetzelfde als bij het riet. Leg je pink plat neer en veeg de stekels er in één keer in (of met een fijne doezelaar).

Deze voorbeelden zijn mij geleerd door Hülya. De opbouw van een stap voor stap portret kunt u vinden op haar site. Bij mij te vinden onder de knop "Websites".