Make your own free website on Tripod.com
  Deze site is ontworpen met Xara Webstyle 2. in Celtic Style. Op deze site is bijna alles te vinden om te beginnen in de"Pastel-Art" kunst.

Webstyle produced NavBar  

De site opbouw

Ik zal zo duidelijk mogelijk proberen een aantal dingen en begrippen duidelijk te maken wat het begrip "pastel-kunst" betekent en wat de mogelijkheden zijn om Pasteltekeningen te kunnen maken.

Achtergrond

Deze site is bedoelt voor diegene die graag Pastel tekeningen willen maken. Hiervoor is zeker wat uitleg nodig. Deze site zal voor u ook een hulpmiddel zijn om te leren werken met de diverse softpastel soorten.

 

 

 

 

 

e techniek van "Het portret":

Op gekleurd  Canson-Mi-Teintes papier zet je met een wit pastelpotlood de contouren op. Als je tevreden ben met het resultaat, ga je met een wit pastelkrijt nog eens over de goede lijnen. Je kan dit eventueel fixeren zodat je opzet niet verloren gaat bij het doezelen.

Dit zijn de ogen van het "portret" en het "paard" dat ik tekende in softpastel. De volledige tekeningen vind je onder de knop " Wat van mijn eigen werk". De pastels die ik gebruikte waren de Softpastels van "Rembrand" De fijne details heb ik afgewerkt met Conté pastelpotloden 

De ogen worden wel de ziel van het portret genoemd en zeggen iets over  datgene wat je tekent. Zijn de ogen slecht, kan  alles wat je hebt getekend je tekening teniet doen. Dit zijn kleine details!! Het oog heb ik eerst getekend met een wit Conté pastel potlood. Daarna ben ik begonnen om rond de ogen te kleuren met een kleur (die bij de huid past). Toen kwam de Iris aan de beurt (aangestipt met kleine puntjes blauwe pastel), de kleur zal voor ieder portret verschillend zijn, want niemand heeft dezelfde kleur ogen! Rond de Iris ook weer kleine puntjes witte pastel tekenen (het oogwit en de Iris) uitwerken met een papiergewikkelde doezelaar van Conté no 941 in een rondgaande  beweging. Als dit gebeurt is, teken je de pupil met puntjes zwart pastel en doezel je dit uit tot een mooie ronde pupil.  

Dan de afwerking!

Dit gebeurt met een zwart Conté pastel potlood, zachtjes tekenen rond de Iris en rond de pupil en de wimpers. Niet te geweldig drukken anders krijg je teveel pigment op je papier en zwarter dan zwart is er niet!

Met een blauw Conté pastel potlood in de Iris een lichte streep binnen de Iris geven (een lichtblauwe kleur) en dit weer uitdoezelen. Dit om de Iris een glanzend geheel te geven en hierdoor komt hij er bol uit te zien.

Als laatste de lichtpuntjes plaatsen in de pupil. Rond het oog de schaduw naar boven uitwerken en het oog diepte geven door dit af te zwakken met witte pastel. De wimpers naar boven / beneden  uitdoedelen met een streek (de doezelaar met de zijkant op de zwarte streep plaatsen) Met een doezelaar het weinige zwart naar buiten doezelen. (veel doezelwerk)!! Succes.  De lichtpuntjes zijn bepalend voor je ogen en brengen deze tot leven! 

 

Oog van het paard met als kern de weerkaatsing van het licht in het oog aangegeven met een wit pastelkrijt.

Daardoor komt het oog tot leven. 

 

 

 

In een boek van Ray Smith "Nieuw Handboek voor de kunstenaar" vond ik nog een leuke uitwerking van de Coventionele pasteltechnieken.

De techniek is direct. Eerst werd de plaats van de gelaatstrekken vaag aangeduid met potlood of pastel. Vervolgens werden, met de achtergrondkleur van het papier als richtlijn voor het midden- tot donkere toonscala, met witte pastel lichtpunten getekend op het voorhoofd. Daarna werden de lichtste roze en gele tinten rondom de lichtpunten aangebracht en de hele voorhoofdspartij kreeg op deze manier vorm. Vervolgens werd een schone papieren doezelaar gebruikt om naast elkaar gelegen tonen in elkaar te laten overgaan en het pastel in het papier te werken, wat een vloeiend resultaat opleverde. Op deze wijze kunnen pastels uitstekend worden gebruikt om met toongradaties te werken. En hoewel pastels per definitie meestal het beste tot hun recht komen als midden- tot lichte tonen, kan op doeltreffende wijze een impressie van het gehele toonscala worden gemaakt. De tekening werd vanaf het voorhoofd naar beneden toe uitgewerkt en daarvoor werd dezelfde werkwijze gebruikt. Naast elkaar gezette tonen werden met de doezelaar in elkaar gewerkt voor de ogen, neus en mond. Van boven naar beneden werken voorkomt dat de tekening wordt bezoedeld. Toen alle vormen waren omschreven, werd de tekening opnieuw bewerkt. Tonen en kleuren werden bijgesteld, er werden nieuwe overgangen gemaakt, de donkerste toetsen werden toegevoegd en tenslotte werden de lichtpunten opnieuw aangebracht. Voor kleine veranderingen en correcties, en voor het weggummen van vegen werd kneedgum of (vers witbrood) gebruikt. Voor het maken van een volledige toonscala werden er slechts tien pastels, van roze tot donkerbruin, gebruikt.    

Bij het doezelen: Vanuit het midden van de lichtpunten werden met de doezelaar zachte, rondgaande bewegingen gemaakt.  

Nog een tip van mij:

Probeer nooit te hard op je pastelkrijtje te drukken! beter één aantal kleine dunne lagen dan één dikke laag! Je zal zelf moeten leren om je pastelkrijten zo optimaal mogelijk te gebruiken! Dus scherpe lijnen met de scherpe kant van je krijtje en grote vlakken met de zijkant van het krijtje. De Contouren kun je nog eens aanzetten en uitdoezelen. Ik kan nog wel meer op deze site zetten, maar dan is het einde zoek en word je overstelpt met teveel informatie en krijg ik problemen met mijn provider, omdat ik gebonden ben aan de beschikbare ruimte. Dus mijn advies is gewoon veel zelf proberen, veel lezen, vragen en werk van anderen bekijken hier leer je het meest van!